Чланци поређани по датуму: недеља, 27 јануар 2019 - Епархија Шумадијска

СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У ЛАЗАРЕВЦУПрослављање “Светосавских дана”, ове 2019. године, започето је у петак 25. јануара, свечаном Светосавском академијом у Центру за културу у Лазаревцу. Част да организује академију 2019. године припала је ОШ “Драгутин Дуле Караклајић” из Лазаревца. Заједно са својим наставницима, ученици ове школе су припремили интересантан приказ у којем су се смењивали песма, игра и рецитације, са жељом да се рад Светог Саве прикаже савременим и блиским нашем времену. Наредне вечери ова школа била је и домаћин светосавског бала, коме су поред просветних радника са територије нашег намесништва присуствовали и представници јавног, културног и духовног живота лазаревачке општине.

СВETOСAВСКA ПOСЛAНИЦA EПИСКOПA ШУMAДИJСКOГ О СВЕТОМ САВИ 2019. ГОДИНЕ

Ј О В А Н
МИЛОШЋУ БОЖИЈОМ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ
СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И ВЕРНОМ СВЕТОСАВСКОМ НАРОДУ
ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ,
БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА
И ДА МОЛИТВЕ СВЕТОГ САВЕ БУДУ СА СВИМА ВАМА

Радуј се, Светитељу Саво, први пастиру и учитељу србски, дивни чудотворче!

СЕДМИ СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У МЛАДЕНОВЦУПрослава Савиндана у младеновачкој Цркви је, као и претходних шест година, била вишедневна. Ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу и просветитељу био је изузетно богат и вишестран.

ПРОСЛАВЉАЊЕ СВЕТОГ САВЕ У ОПАРИЋУ“Наш спас је такође, у опредељењу за пут Светога Саве”, каже Епископ Јован у овогодишњој Светосавској посланици. За тај пут, за спас, определили су се мештани села Опарића, бар је тако било овог јутра, 27. Јануара. У месни храм упутили су се мештани села, већином деца из овдашње школе са својим учитељима. Тако заједно отпочеше прослављање црквене, школске – СВЕСРПСКЕ славе, Светог Саве.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ СРПСКОГ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУСвети Сава je највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, он је уткан у све поре живота српског народа свог времена, али и свих познијих векова до данас, све их је оплеменио, облагородио, осветио. Његова светлост нам је зрачила у тами ропства, Његова рука нас је водила када смо остајали без државе и политичког вођства, Његов ум нас је саветовао шта нам ваља чинити кад смо били у недоумици и на историјској раскрсници.

САВИНДАН У ХРАМУ СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА У БЕЛОШЕВЦУПразник Светог Саве, првог архиепископа српског, и ове године свечано је прослављен у Белошевцу. Прослављање празника нашег првог просветитеља и учитеља Светога Саве почело је како и доликује, у суботу у 17 часова празничним бденијем које су служили протојереј-ставрофор Љубомир Радић и ђакон Немања Стојковић, настављено је у недељу светом Литургијом којом је началствовао протојереј-ставрофор Милован Антонијевић уз саслужење братства храма.

СВЕТИ САВА У МАНАСТИРУ ВОЉАВЧАПрослава Светог Саве у манастиру Вољавча и ове године је по дугогодишњој традицији била свечана и пуна радости. Почело је литургијским сабирањем којим је началствовао страгарски парох протојереј Јован Биберџић, а за певницом су појале сестре ове свете обитељи и сви присутни у храму. После прочитане Светосавске посланице Преосвећеног Владике шумадијског Јована, приступило се Светом причешћу.

СВЕТИ САВА У БАРАЈЕВУУ недељу 27. јануара 2019. године, на празник Светог Саве првог Архиепископа српског, у свим храмовима Архијерејског намесништва бељаничког служена је света Литургија. После причешћа и свете Литургије деца су извела припремљени рецитал, а затим су награђена пригодним поклонима.

ДУХ СВЕТОГ САВЕ У ОШ “ДРАГИША ЛУКОВИЋ ШПАНАЦ”У недељу 27. јануара 2019. године, одржана је светосавска приредба ученика ОШ “Драгиша Луковић Шпанац” у Белошевцу, у присуству свештенства цркве Светог великомученика Кнеза Лазара у Белошевцу, колачара - господина Милоја Раичевића и његове породице, многобројних ученика, гостију, родитеља и пријатеља школе. Гостима се пригодном беседом у част Светом Сави, обратила директорка Невена Миловановић, а након тога је изведен литерарно-музички програм. Овај програм посвећен Светом Сави је имао за циљ да представи лик и дело овог светитеља кроз ликове значајних српских личности, а музички део програма је употпуњен наступом хора са химном Светом Сави.

Страна 1 од 2