Чланци поређани по датуму: среда, 19 јануар 2022

15. ПЛИВАЊЕ ЗА БОГОЈАВЉЕНСКИ ЧАСНИ КРСТ У МЛАДЕНОВЦУ

Богојављенско пливање за Часни крст одржано је петнаести пут на Марковачком језеру у Младеновцу. Поред мноштва пријављених, одабрано је 150 учесника. Карактеристика овог сабрања од самог почетака је да су сви учесници победници, нема трке, јер се до Христа стиже само у трци са самим собом. Међу учесницима је било неколико жена и деце, а најмлађи учесници су били претшколског узраста.

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ У КРАГУЈЕВЦУ

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у среду 19. јануара 2022. године, на језеру у Шумарицама по деветнаести пут организована је Богојављенска манифестација “Пливање за Часни крст”.

Организатори овог догађаја су локална самоуправа града Крагујевца и Епархија шумадијска, уз подршку Градске туристичке организације и Спортског привредног друштва “Раднички“. У храму Свете Петке у Виноградима такмичари су претходно присуствовали светој Литургији и великом освећењу воде.

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Богојављење, празник када Црква прославља крштење Господа нашега Исуса Христа и јављање Бога као Свете Тројице, Оца као глас са Неба, Сина Господа Исуса Христа и Духа Светог као белог голуба, свечано је прослављен и у Смедеревској Паланци. Служене су свете Литургије у оба парохијска храма.

После свете Литургије служено је Велико освећење воде у присуству великог броја верног народа који је дошао да се помоли Богу и понесе,освећену, Богојављенску воду у своје домове да им буде за духовно и телесно здравље и напредак.

ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ НА ГАРАШКОМ ЈЕЗЕРУ КОД АРАНЂЕЛОВЦА

Празник Богојављење је и ове године молитвено прослављен у свим храмовима орашачког намесништва. Након Свете Литургије у свим градским и сеоским храмовима обављено је велико освећење воде, коју је верни народ у току целог дана точио и носио својим домовима.

БОГОЈАВЉЕЊЕ У КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОМ НАМЕСНИШТВУ

Празник Богојављење је ове године прослављен свечано уз присуствон великог броја верника, у свим храмовима колубарско-посавског намесништва.

После Свете Литургије обављено је велико освећење воде, коју је верни народ у току целог дана точио и носио својим домовима, да им буде за духовно и телесно здравље и напредак. У наставку прославе овог празника у нашем граду, а у организацији Црквене општине лазаревачке, на језеру Очага одржано је богојвљенско пливање за Часни крст.