Чланци поређани по датуму: понедељак, 03 јануар 2011

ДВАДЕСЕТОГОДИШЊИЦА УСТОЛИЧЕЊА МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈАЊегово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије прославио је јуче јубилеј - 20 година од устоличења у Трон Митрополита цетињских и 25 година епископске службе.

Више информација можете пронаћи на интернет презентацијама Митрополије црногорско-приморске и Светигоре - Радија Митрополије црногорско-приморске.

НЕДЕЉА СВЕТИХ ОТАЦА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ Последња недеља пред Рођење Христово када, бројимо часе до новог сабрања нашег пред пећином Витлејемском, том скромном појатом пастирском, да се сусретнемо са чудесним житељима тог убогог станишта: Јосифом, старцем праведним, Маријом Дјевом, најсветијом породиљом у свим световима, са Христом чедом Божијим, посвећена је Светим оцима Старог завета, тј. Христовим прецима по телу. Старозаветни оци добили су тај назив захваљујући физичком (телесном) очинству, јер су у питању Христови преци по телу, преко Јосифа и Марије, поменути у Његовом родослову код јеванђелиста Матеја и Луке. Тај родослов Исусов показује сродство Исусово са нама, са родом људским, са људским животом, људском историјом, људским породицама. Бог, својим рођењем од Богородице се ородио са нама.

НЕДЕЉЕ ПРЕД БОЖИЋ У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ Православна вера је свакако вера која највише изобилује дивним обичајима и народним предањем који се увек доживљавају као људски одазив на Божју благодат што се прима приликом сваког, да ли мањег или већег, црквеног празника. Основна одлика Православне Цркве јесте управо човеково благодарење Богу за све и сва у име свега и свакога. Благодарност се стиче, учи и развија најпре код куће, од родитеља и у оквиру породице, а Литургија је најузвишенији чин благодарења којим човек може да ступи у заједницу са Богом.

ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ У РЕКОВЦУУ среду 29. децембра 2010. године, Његово Преосвештенство Еписко шумадијски Господин Јован уз саслужење свештенства левачког намесништва служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Преподобног Романа у Рековцу.

ГОСПОДЕ ПОГЛЕДАЈ СА НЕБА И ВИДИ,ПОСЕТИ И УТВРДИ ВИНОГРАД ОВАЈНа дан Светога мученика Севастијана,светога Модеста 31. децембра 2010. године, Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

ImageПразник је, света недеља а исти тај дан празник Материце. Шта нам то говори? Празник посвећен мајкама! На тај дан, уз хладно јутро, сакупише се дечица у цркви у малој вароши Сопоту, Епархије шумадијске.